Tekenles Zomer in de stijl van Van Gogh 

Materialen

Wit stevig tekenpapier, plakkaatverf (blauw/paars/roze/wit/donker-en lichtgroen/blauw/bruin) water, kwasten, gekleurd papier in bruin/grijs/lila en voor de achtergrond paars, schaar, lijm, liniaal, grijs potlood, voorbeelden 

Lesdoel

Leren wie Van Gogh is en zijn stijl herkennen 

1 punts-perspectief hanteren 

Werken met plakkaatverf 

Lesinhoud

Begin met uitleg over Vincent van Gogh. Vertel over zijn verblijf in Frankrijk en dat daar zijn beroemdste werken zijn geschilderd. Laat voorbeelden zien. Bespreek zijn manier van  schilderen. Laat dan het schilderij zien waar deze les op is geïnspireerd (Gezicht op Saintes-Maries-de-la-Mer, 1888). Bespreek hoe de schilder diepte heeft gecreëerd in zijn scilderij. Laat zien hoe een 1 punts-perspectief werkt. De kinderen gaan met liniaal en grijs potlood licht een lijn trekken iets boven het midden. Een paar centimeter erboven in het midden een stip. Dan worden de lijnen van de lavendel rijen getrokken (zie voorbeeld hieronder)

Hierna wordt eerst uit grijs papier een muurtje geknipt en opgeplakt boven de potloodlijn. Eerst worden de gras lijnen gestempeld met groene tinten. Die komen tussen de potloodlijnen in. Daarna worden de lavendel planten gestempeld met de kwast (niet te dikke kwast nemen). Deze rijen komen op de potloodlijnen en zijn breder dan het gras. Laat ook wat voor de muur groeien door onderop de muur te stempelen. Gebruik voor de lavendel blauw/paars/meng met wit voor lichter paars en klein beetje roze. Op de muur worden steentjes geschilderd. Boven de muur een blauwe lucht. Meng ook wat wit erdoor voor een mooi Van Gogh effect. Als laatste wordt een kasteel geknipt en opgeplakt. Maak details met lichtpaars. Leuk is om het kunstwerk op een paarse achtergrond te plakken en wat lavendel erbij te plaken.