Tekenles Kerstbomenbos

Materialen

A4stevig kraftpapier, waskrijt, wit stevig papier, goud/kerstpapier, schaar, lijm, liniaal, grijs potlood

Lesdoel

Werken met waskrijt

Kubistische vormgeving

Kleurencombinaties maken

Overlapping en afsnijding

Lesinhoud

De opdracht kan worden ingeleid door een uitleg over het Kubisme. De kerstbomen zijn nog wel herkenbaar maar er word alleen gebruik gemaakt van geometrische vormen. 

(Kenmerken van het kubisme zijn: afgevlakt volume, verwarrend perspectief, collage, meerdere standpunten, stilleven, analytisch, synthetisch. Het woord kubisme hangt samen met kubus. De kubisten deden alsof de natuur alleen maar bestond uit kubussen, kegels en bollen. Alles werd met deze vormen getekend.)

Dit is niet per se noodzakelijk. De focus kan ook gelegd worden op het kleurgebruik en de overlapping en afsnijding. Bespreek dan met elkaar wat mooie kleuren zijn die bij elkaar passen of bij een bepaalde kleurenfamilie horen. Of die juist bij kerst horen. Het is maar net welke insteek je wil nemen. 

De volgorde van werken is als volgt: 

Begin met potlood een liniaal een aantal langwerpige driehoeken te tekenen in verschillende groottes. Het is leuk als ze elkaar overlappen en gedeeltelijk worden afgesneden. Dat geeft dieptewerking. Hou een paar centimeter van de onderkant vrij voor de sneeuwlaag straks. Verdeel daarna de bomen in driehoekige vlakken in een mooie verdeling. Doe dit ook weer met liniaal. Kleur vervolgens de vlakken in met kleuren die mooi bij elkaar passen. Gebruik niet teveel kleuren. Gebruik een mooi schoon puntje van je waskrijt en kleur goed dik zodat het mooi fel wordt. Ga niet met je hand over het papier om vlekken te voorkomen. Probeer de randen zo scherp mogelijk te houden. Daarna wordt met wit de sneeuw getekend. Ook aan de onderkant op de bodem. Daarna knip je nog een laag golvende sneeuw uit wit papier en dat plak je op de onderrand. Dit geeft extra diepte. Werk zo schoon mogelijk. Als laatste worden uit verschillende kleuren papier en goudpapier een aantal sterren geknipt. Doe dit gewoon uit de losse hand, de sterren hoeven niet perfect. Plak ze op de toppen van de bomen.