Tekenles Lente in Kawaii-stijl

Info over de Kawaii-stijl: Kawaii is Japans voor schattig. Kawaii figuurtjes zijn Japanse tekeningen van alledaagse onderwerpen in een vertederende, vrolijke stijl. Je kunt alles tekenen in kawaii-stijl: van dieren, mensen, fruit en bloemen tot auto's, een raket of gebruiksvoorwerpen zoals een snoezige bureaulamp.

Kenmerken Kawaii

Op het eerste gezicht lijkt een kawaii gemakkelijk te tekenen; een plat beeld met eenvoudig uitgevoerde gestileerde vormen. Toch moet je je aan een aantal regels houden om je karakter de juiste stijl mee te geven.

 

Het hoofd is meestal gebaseerd op een basisvorm (cirkel of ovaal)

De grote ogen zijn meestal zwarte stippen

Totale lichaamslengte = anderhalf keer het hoofd

Knuffelbaar mollig lijfje

Basis lichaamsvorm is hetzelfde, met kapsel, kleding, accessoires en uitdrukking maak je een uniek kawaii personage

Een kawaii is jeugdig (baby) en komt het beste tot zijn recht wanneer ze recht voor zich uit kijkt

De omtreklijn is dik wat voor een grafische look zorgt.

 

Materialen

Wit langwerpig stuk tekenpapier, grijs potlood en gum, zwarte stift, kleurpotlood, afbeeldingen Kawaii-stijl en lente-dieren 

Lesdoel

Kennismaken met de Kawaii-stijl

Strak tekenen 

Werken met kleurpotlood 

Lesinhoud

Begin met het laten zien en uitleggen van de Kawaii-stijl. Benoem wat opvalt. De ronde vormen, de oogjes, de wangetjes (en dat die niet omgetrokken zijn met zwarte stift!). Bespreek welke dieren bij de lente horen. Bijvoorbeeld haas, lammetje, kip, kuikentje, koe enz. Laat de kinderen vier dieren op elkaar tekenen. Of zoals bij het voorbeeld alleen wat bij de kip hoort. Eerst schetsen tot de vormen mooi groot en strak zijn. Wees niet te snel tevreden. Dan omtrekken met zwarte stift (behalve de wangetjes).daarna kunnen de potlood lijnen uitgegumd en kunnen de figuurtjes ingekleurd worden. Vaak wordt er gebruik gemaakt van zachte kleuren, met wat fellere details.