Tekenles Bijtje

Materialen

Wit stevig tekenpapier, waskrijt zwart en geel, grijs potlood, gum, plakkaatverf rood/oranje/geel/paars/roze, boterhamzakjes, papier om op te stempelen, kwastje 

Lesdoel

Stempelen met verf en boterhamzakje

Tekenen met streepjestechniek 

Werken met waskrijt 

Lesinhoud

Bekijk foto,s van hommels, ook wel bijtje genoemd in de volksmond. Merk op dat het lichaampje heel pluizig eruit ziet door de fijne haartjes. Bekijk de kleuren en benoem alle onderdelen. Zoom ook in op de doorzichtige geaderde vleugeltjes. En benoem dat de ogen zo groot zijn in verhouding tot het lichaampje. Daarna gaan de kinderen heel licht met potlood een schets maken van de bij. Dat doen ze op de bovenste tweederde van het papier. Begin met twee grote ogen, maak daarom heen een grote cirkel maar hou ruimte voor de vleugeltjes. Teken ook licht de antennes boven de ogen en de poten die uit stukjes bestaan. En het snuitje. Begin daarna met het zetten van eerst alleen de gele streepjes. Kleur ook de uiteindes van de pootjes geel. Later pas het zwart want dat vlekt erg! Zo dus:

Werk met waskrijt altijd zo schoon mogelijk. Zorg voor een schoon scherp puntje aan je krijtje, schone handen, blaas kruimeltjes weg dus niet vegen. Mocht er toch een vingerafdruk o.i.d. zitten probeer die dan voorzichtig uit te gummen. Is het een dikkere vlek, schraap hem dan weg met een mes o.i.d. Ga nu met het zwart verder. Vul eerst de ogen. Let op dat je een witte smalle langwerpige gebogen vlek openhoudt zodat het licht in de ogen lijkt te schijnen. Daarna om het geel heen ook zwarte haartjes. Teken de poten, vleugels en antennes. Zorg telkens voor een scherp puntje zodat je mooie strakke lijnen krijgt. Maak je handen schoon en zet dan nog een randje gele streepjes om de bovenste helft van de zwarte haartjes heen voor het achterlijf. Let er goed op dat je je hand boven het papier houdt en niet erop!

Nu de bloemen. De techniek gaat als volgt: maak een knoopje in 1 van de onderste punten van het zakje. Keer hem vervolgens binnenste buiten. Blaas dan het zakje een stukje op en knoop hem dicht. Knijp vervolgens een beetje in het ballonnetje zodat hij goed strak staat bij het knoopje dat binnenin zit. Zie foto's hieronder. Er staan ook filmpjes op you tube/pinterest van deze techniek. Doop in de verf, stempel een paar keer op een blaadje om de overtollige verf eraf te krijgen en stempel vervolgens een bloem op het papier. Doe dat met verschillende kleuren. Op het laatst als de verf wat gedroogd is verf je met een kwastje de hartjes van de bloemen. Plak een gekleurd papier achter het werkstuk voor een mooie lijst.