Afrikaanse vrouw

Materiaal

Pastelkrijt, zwarte stift/permanent marker/kleurpotlood, lapje jute of stof, stukje stevig karton om zon-sjabloon te maken,  rond voorwerp om over te trekken voor de zon, grijs potlood, schaar, voorbeelden Afrikaanse stofpatronen.

 

Lesdoel

De kinderen leren met pastelkrijt kleurovergangen te vervagen.

Kinderen leren een eenvoudig mensfiguur te tekenen.

Kinderen leren Afrikaanse patronen te tekenen.

Ze ontdekken dat door het gebruik van een horizon er diepte ontstaat in de tekening.

Lesinhoud

Het is fijn om bij deze opdracht groot te werken dus gebruik een geel of oranje dik A3 papier als achtergrond. Laat de kinderen eerst een dunne middellijn tekenen met grijs potlood. Dit zal pas aan het eind zwart worden gemaakt. In de bovenste helft komt een zon door met het sjabloon, heel licht,  een cirkel te tekenen met een geel of oranje krijtje. Met het sjabloon stevig op het papier gedrukt kleuren ze een laagje geel bovenaan, oranje in het midden en rood aan de onderkant. Met het sjabloon er nog op worden de lagen een beetje aan elkaar geveegd met een schone vinger. Pas op dat het sjabloon niet verschuift. Haal het eraf als de zon klaar is.

Daarna wordt met grijs potlood de mensfiguur getekend. Een arm naar de denkbeeldige mand op het hoofd. de andere hand houdt een rietstok vast. Laat de voorbeelden zien. Wijs op de slanke gestalte en de eenvoudige handen en voeten. Laat vervolgens de omslagdoek kleuren met Afrikaanse patronen en een mooie halsketting/armband. En het (kale) hoofd en zichtbare delen van het lichaam met zwart. Plak een mand bovenop het hoofd. Maak daarna de horizon lijn zwart (een deel gaat dus schuil achter de figuur) en kleur de aarde licht in met geel oranje rood en laat ze de kleuren mengen met hun schone vinger.