Tekenles kievitseitjes

Materialen

Wit A3 tekenpapier, vierkant zwart papier, plakkaatverf geel/bruin/wit/zalm/zwart, twee kwasten, water, keukenrol, schaar, lijmstift, kartonnetje, waskrijt of pastelkrijt, hooi, gekleurd papier voor lijst, voorbeelden kievitseitjes

Lesdoel

Techniek spatten met verdunde verf 

Kleuren mengen 

Lesinhoud

Laat de kinderen een mooie kleur mengen voor de eieren. Veel wit, een klein beetje zalm en geel en eventueel een piepklein beetje bruin. Verf een A3 vol met deze kleur. Zorg voor zwarte en bruine verf die verdund is met een beetje water. Niet te dun, het moet net vloeibaar genoeg zijn om te spatten en geen grote klodders te veroorzaken. Probeer het even uit. Laat de kinderen hun kwast een beetje in de verf dopen en kruislings met een schone kwast op de kwast met de verf tikken zodat er spettertjes op het geverfde A3 papier komen. Veel zwart en een paar bruinere spaties. Stempel met de kwast ook een paar wat grotere zwarte vlekken. Zie voorbeeld hieronder.

 

Knip uit karton een mooie eivorm, laat voorbeelden zien van kievitseitjes. Zorg dat de achtergrond goed droog is. Trek dan vier keer de eivorm over en knip uit. 

Neem een vierkant zwart stuk stevig tekenpapier. Plak de eieren op met de punten naar elkaar zoals de kievit dat ook doet. Daarna met diverse tinten groen waskrijt grassprieten eromheen. Plak met een lijmstift wat echt hooi om de eitjes heen.