Tekenles Collage Noordpoolgebied

Materialen

Stevig grijs papier/karton, blauw/zwart/wit dun karton, lijmstift, schaar, zwart/wit waskrijtje, voorbeelden Noordpool/pooldieren/iglo

Lesdoel

Dieptewerking door gelaagdheid/overlapping/afsnijding

Collage techniek

Lesinhoud

Begin met sfeer proeven over het leven op de Noordpool d.m.v. filmpjes/foto's. Bekijk welke dieren er wonen, de vorm van de ijsbergen (scherp, hoekig, puntig), kijk naar voorbeelden van iglo's.

Leg op het digibord de volgende gelaagdheid uit en bespreek dat dit zorgt voor dieptewerking:

Plak op het grijze vel een groot stuk blauw, ongeveer de helft van het totaal, dat is de zee. Plak op de bovenrand van het blauw zwarte ijsbergen. Knip dan twee stroken sneeuw die je boven en onderaan het blauw plakt. Laat ze uitlopen in een punt. Daardoor heb je op de voorgrond sneeuw, daarachter zee, daar weer achter sneeuw en in de verte bergen. Vervolgens wordt de zee opgevuld met drijvende ijsbergen en ijsschotsen. Laat de kinderen eerst een compositie maken voor ze het gaan opplakken. Natuurlijk mogen een iglo en een pooldier niet ontbreken of wat de kinderen bedenken. Ik heb op de voorgrond nog een zwart stukje ijsberg geplakt voor nog meer diepte en een mooie kleurverdeling. Als de kinderen tevreden zijn mogen ze alles opplakken. Op de iglo ijsstenen plakken, sneeuw met het witte waskrijtje, een spoor van dieren of eskimo,s met zwart.

Benadruk de volgende dingen:

Werk groot, dus geen kleine priegeldingentjes

Gebruik het blauwe/zwarte/witte papier zo efficiënt mogelijk en gebruik restjes waar mogelijk

Werk met een schoon en scherp puntje aan het waskrijtje

Maak mooie hoekige ijsbergen en schotsen, dus niet rond

Prop het niet te vol

Plak alles goed vast, lijm ook de randen maar geen klodders lijm. 

Ga pas plakken als je tevreden bent

 

Kantoor en schoolKantoor en school