Tekenles Herfstcollage met paddenstoelen

Lesdoel

De kinderen werken met verschillende materialen door elkaar 

Overlapping en afsnijding 

Collagetechniek 

Materialen

Stof in herfstkleuren, goede schaar, voorbeelden verschillende paddestoelen, stevig bruin papier, verf in herfstkleuren, dikke kwast, stevig wit papier,  voorbeelden bladeren in verschillende vormen, groen papier, lijm (prittstift), oranje papier 

Lesinhoud

De kinderen stempelen met een dikke kwast een blad vol met verf in herfstkleuren. Eerst de lichte kleuren en daarna de donkere kleuren. Let er op dat de verschillende kleuren zichtbaar blijven en niet een grote bruine massa. Laat ze eventueel hun kwast tussendoor uitspoelen. Laat dit drogen. 

 

Daarna gaan de kinderen paddestoelen knippen uit stof. Zorg voor goede scharen. Laat ze verschillende vormen en groottes knippen. Daarna rangschikken de kinderen hun paddestoelen op een mooie manier op het bruine blad. Laat ze daarbij ook overlappen. De achterste paddestoelen moeten eerst opgeplakt en daarna de voorste. Laat ruimte aan de bovenkant voor de herfstbladeren. Daarna knippen de kinderen twee grasstroken. Plak het bruine vel op een iets grotere oranje achtergrond. En plak vervolgens aan de onderkant de grasstroken. Zodra het vel met verf droog is kunnen daar allerlei vormen bladeren uit worden geknipt en aan de bovenkant geplakt.