Tekenles Ster van Bethlehem

Materialen

Zwart stevig tekenpapier/dun karton, plakkaatverf geel/wit/goud, wattenstaafjes, cocktailprikkers, lange cocktailprikkers met rechte onderkant, waskrijt, grijs potlood, gum

Lesdoel

Stiptechniek

Werken met plakkaatverf en waskrijt

Suggestie creëren van stad in de nacht

Stervorm tekenen

Lesinhoud

Bespreek met de kinderen het verhaal uit de Bijbel van de Ster van Bethlehem. Benadruk dat de ster groter en glanzender was dan alle andere sterren. Bespreek hoe het stadje er in die tijd uit heeft gezien. Laat wat afbeeldingen zien. Bekijk verschillende manieren om een ster te tekenen. Laat de kinderen een grote ster tekenen zonder gebruik van lineaal! Eventueel kunnen hulppunten worden gezet waar de lijnen naar toe worden getrokken. De ster moet echt groot zijn. Laat ze dan wat oosterse huisjes tekenen op de onderlijn van het papier. Het is leuk als er ook wat overlap in zit. Begin met het stippen van de Ster. Eerst de grootste stippen met het wattenstaafje. Gebruik de drie kleuren. Daarna de wat kleinere met de achterkant van grote sateprikker. Als laatste worden de tussenruimtes opgevuld met de kleinste cocktailprikker. Wijs erop dat de ster geen buitenlijn heeft omdat de stipjes die suggestie opwekken van een rand. De randen moeten daarom wel vol worden gestipt. Ook de punten worden wat voller gestipt vooral met de allerkleinste stipjes. Daarna worden nog wat sterren in de lucht gestipt. Gebruik daarvoor de beide prikkers. De stralende sterren worden gemaakt door een kruisje te trekken met de scherpe punt van de prikker door een nog natte stip. 

Dan worden de huisjes ingekleurd met waskrijt. Werk hierbij zo schoon mogelijk. Eerst worden de huisjes met wit ingekleurd. Daarna gaan de kinderen er met gekleurde krijtjes overheen. Hierdoor krijg je zachte kleuren. Omdat het nacht is zijn de kleuren niet zo fel als overdag omdat er minder licht is. Teken ook wat palmbomen om het stadje een oosters uiterlijk te geven. De raampjes worden geel zodat het lijkt of er licht brandt. Helemaal aan het eind (!) Worden de huisjes omlijnd met een zwart krijtje. Gebruik hiervoor een mooi scherp puntje van het krijtje.