Tekenles Zeemeeuw

Materialen

Stevig bruin a4 kraftpapier/karton (probeer even uit of er goed met wit op te tekenen is, ik heb het karton gebruikt van een zwart/wit/bruinblok van de action), iets groter blauw voor erachter, grijs potlood, puntenslijper, gum, wit potlood, kleurpotloden, permanent marker, blauwe en witte plakkaatverf, klein kwastje, voorbeelden zeemeeuwen

Lesdoel

Vogel ruimtelijk tekenen in vooraanzicht

Werken met kleurpotlood en plakkaatverf

Vervreemding

Lesinhoud

Begin met het laten zien van foto's van zeemeeuwen. Bespreek de opvallende kenmerken zoals grote snavel, slanke kop, felle ogen, kleur, poten. Bedenk samen hoe zeemeeuwen eruit zouden zien als het mensen waren. Bijvoorbeeld een boer, verpleegster, cowboy enz. Wat kan je toevoegen om een menselijke Zeemeeuw te maken. Brillen, hoedjes, sieraden, gezichtsuitdrukking, enz.

Laat zien hoe je eenvoudig het lijfje van de meeuw van voren kan tekenen door een peervorm te schetsen. Hou er rekening mee dat er nog poten en een strandpaal onder komen. Maar werk wel zo groot mogelijk. 

Doe voor hoe je de snavel ruimtelijk tekent. Wijs vooral op het lichte vlak dat van middenuit naar de onderste punt loopt. Dat is het licht dat op de snavel valt waardoor hij ruimtelijk wordt. Naar de buitenrand toe is de snavel donkerder. Werk dus met geel/wit en oranje.

Schets de hele Zeemeeuw op de paal en voeg de dingen toe die hem mens maken. Kleur daarna pas in. Kleur goed fel. Vervolgens wordt de Zeemeeuw omlijnd met zwart potlood/permanent marker. Als laatste wordt de zee eromheen geverfd. Stempel met witte verf en de kwast de schuimkoppen op de golven. De zee kan ook met kleurpotlood gekleurd maar verf geeft een veel mooier en echter effect.  Veel plezier!