Tekenles 3D-wortel voor het paard van Sinterklaas

Materialen

A3 vel zwart stevig tekenpapier, pastelkrijt, wit papier, rood en goud glanskarton (of gewoon rood en geel papier), witte wol, plakband, lijm, schaar 

Lesdoel

Ruimtelijk tekenen van een wortel 

Werken met pastelkrijt 

Lesinhoud

Doe op het bord voor hoe je de ronding krijgt in de wortel. Laat de bovenkant half-rond lopen. Trek vervolgens over de wortel gebogen lijnen. 

Zorg dat je hele lichte lijnen trekt met het grijze potlood! Het midden van de wortel wit, daarnaast lichtoranje, dan donker oranje. Het is belangrijk dat de kleuren in diezelfde gebogen lijn worden aangebracht. Met hun vinger kunnen de kleuren in elkaar overgaand worden geveegd. Veeg ook dan weer in gebogen lijnen. Let op: blaas het stof weg en maak regelmatig je vingers schoon. Eventuele vlekken kunnen weggepoetst worden met een licht vochtig wc papiertje. Het bladgroen van de wortel is fijn vertakt en kan in meerdere tinten groen worden getekend om een levendig effect te krijgen.

Dan tekenen de kinderen het bovenste deel van een paardenhoofd op stevig wit papier. Knip uit en maak met rood en geel een halster. Knip een bosje witte wolken draadjes. Plak aan de achterkant vast met plakband en aan de voorkant het bovenste gedeelte met een lijmstift.

Tip: natuurlijk kunnen de wortel en het paard op allerlei verschillende manieren gepositioneerd worden!