Tekenles Gescheurde herfst

Materialen

Vel zwart stevig vierkant papier, vel stevig wit papier/karton (probeer uit of het een wit randje geeft bij het scheuren, waskrijt, lijm, vel papier voor het maken van een lijst. 

Lesdoel

Scheurtechniek 

Collagevorm 

Koude en warme kleuren 

Overlapping en afsnijding

Lesinhoud

Laat de kinderen zien wat warme en koude kleuren zijn en hoe ze elkaar versterken als ze naast elkaar gebruikt worden. Bedenk welke warme kleuren bij de herfst horen. Laat de kinderen met waskrijt een wit papier volkleuren. Waarbij ze allemaal vlakken van stukjes kleur verspringen naast elkaar kleuren. Laat het soms ook wat overlappen zodat er geen strakke lijnen zijn:

Laat ze ook een stuk met blauwe en grijze tinten kleuren voor de regen. Daarna gaan de kinderen paddestoelen en bladeren scheuren. Verschillende vormen en groottes. Ook scheuren ze een ondergrond van twee lagen. Gebruik bij het opplakken afsnijding en overlapping (leg uit).  Daardoor lijken de blaadjes te dwalen en krijg je het gevoel dat het buiten de collage ook nog doorgaat. Als de compositie mooi is kan er worden opgeplakt. Daarna worden er regendruppeltjes gescheurd en opgeplakt.  Teken met zwart krijt dunne bladnerven. Gebruik daarvoor een scherp puntje op het krijtje. Zorg dat je daarna weer schone handen hebt voor je verder werkt. Telkens als er tekort is aan scheurpapier kan er natuurlijk nog wat worden bijgekleurd. Het leuke van deze opdracht is dat de vormen van de bladeren en paddenstoelen heel grof zijn waardoor het bij iedereen lukt. Echt een feel good opdracht. Hang ze op het prikbord en het is meteen herfst in de klas.