Tekenles ijspegels

Materialen

Vrij groot wit vierkant stevig tekenpapier, waskrijt, afbeeldingen ijspegels, zwarte en witte verf, fijn kwastje, grijs potlood, gum, zwarte (permanente)stift.

Lesdoel

Dieptewerking 

Levensechte 3d ijspegels tekenen 

Werken met plakkaatverf en waskrijt 

Lesinhoud

Begin met het schetsen van de ijspegels, aan de zijkanten lang en naar het midden toe korter, verspringende lengtes. De ruimte tussen de ijspegel loopt niet helemaal door tot de papierrand, wijs daar op. Daarna een lijn waar het sneeuwdek begint. Een aantal dennenbomen. Kinderen mogen zelf bepalen hoe ze die tekenen maar wel aan het randje van het sneeuwdek, om diepte te creëren. De ijspegels lijken daardoor dichtbij, alsof je onder een afdakje staat met ijspegels aan de dakgoot. Daarna wordt alles overgetrokken met permanente zwarte stift. Dan gaan we de ijspegels inkleuren. De ijspegel wordt links eerst een randje van boven naar beneden lichtblauw gekleurd. Dan een randje donkerblauw met een beetje zijwaartse streepjes zodat het een boller effect krijgt. Vervolgens het laatste stuk wit. Waarbij een vloeiende overgang wordt gemaakt van de kleuren. Wijs ook op hoe de bovenkant van de ijspegel niet de papierrand raakt maar met een puntig nichtje gaat. Daarna worden de dennenbomen ingekleurd, al dan niet met sneeuw erop. Daarna wordt met een fijn kwastje en zwarte plakkaatverf, de lucht zwart ingekleurd. Ook de voetsporen in de sneeuw en de streepjes waar de boomstammen in de sneeuw verdwijnen. Als laatste worden, met een dun kwastje, witte stipjes gemaakt op de zwarte achtergrond. Het sneeuwt! Plak er zwart papier achter voor een mooie lijst. 

Deze les kan bijvoorbeeld ook met kleurpotlood worden gemaakt. Maar dan moeten de sneeuwvlokken opengehouden worden bij het inkleuren van de lucht.