Tekenles Splash

Materialen

Wit stevig a4 tekenpapier, grijs potlood, gum, waskrijt, ecoline, water, kwast, geel/blauwe achtergrond 

Lesdoel

Een Splash tekenen

Werken met waskrijt

Overlapping

Lesinhoud

Begin met brainstormen van korte Engelse woorden die bij de zomer passen, zoals summer, Splash, pool, sun, sea, surf, wave, fun enz. Bedenk ook attributen die bij de zomer horen zoals ijs, parasol, zon, golf, surfplank, zonnebril, schelp enz. Bedenk ook welke kleuren bij de zomer passen. Geen bruin, grijs, zwart enz. Maar vrolijke felle kleuren 

Laat zien hoe je een Splash tekent. De Splash moet bijna de randen raken. Laat zien hoe je een spetter-vorm maakt. De punt wijst naar de Splash. Laat de kinderen een mooi lettertype kiezen om na te tekenen (Google). Eerst beginnen de kinderen met het licht schetsen van hun tekening. Begin met de Splash. Daarop komen de letters. Laat de kinderen sommige letters tekenen in de vorm van zomerattributen. De o bijvoorbeeld in de vorm van een strandbal. Gum de stukken Splash weg die achter een letter vallen. Zo ontstaat overlap. Maak de letters flink groot. Met waskrijt is het erg lastig om kleine dingetjes in te kleuren. Wijs daarop voor de kinderen beginnen! De tekening wordt nog uitgebreid met wat zomerse toevoegingen. Laat de kinderen proberen origineel te zijn. Dan wordt de tekening ingevuld met waskrijt. Goed dik inkleuren, werk van links naar rechts omdat je dan niet met je hand over het ingekleurde deel gaat. Waskrijt vlekt snel. Blaas kruimels weg en gebruik een schoon scherp puntje van het krijtje voor mooie strakke lijnen. De Splash wordt wel omlijnd met waskrijt en de spetters worden ook ingekleurd met waskrijt. De binnenkant van de Splash wordt ingevuld met licht verdunde ecoline om een mooi watereffect te krijgen. Als laatste worden, na het drogen, in de bochten van de Splash witte highlights getekend met een schoon wit waskrijtje. Zo lijkt de Splash nog echter! Kijken uit met de ecoline voor de kleding. Plak het werkstuk op een gele/blauwe achtergrond.

Deze opdracht is natuurlijk ook met kleurpotlood of viltstift te doen maar in waskrijt/ecoline komt de opdracht het meest tot zijn recht.