Rosina Wachtmeister kat

Materiaal

Vierkant canvas of tekenpapier, gouden stift of potlood, vetkrijt, zwarte marker of potlood, ecoline, voorbeelden schilderijen, water, keukenrol, potlood 

Leerdoel

Kennismaken met Rosina Wachtmeister

Schilderij bekijken en zien wat opvalt aan de stijl van deze kunstenares 

Werken met verschillende materialen in één werkstuk 

Lesinhoud

Laat eerst een aantal schilderijen zien. Bespreek wat opvalt. De felle kleuren, de patronen op de achtergrond, de gezichtjes van de katten zijn in vlakken verdeeld, er wordt vaak goud gebruikt, de manier waarop de zon is geschilderd.

Laat de kinderen eerst beginnen met een kat te schetsen, daarna de zon. Deze worden ingekleurd met vetkrijt en een paar details met goud. Daarna worden de lijnen overgetrokken met zwart. Vervolgens kunnen in de achtergrond patronen/bloemen worden aangebracht met vetkrijt. Als laatste wordt de achtergrond opgevuld met vlakken van verschillende kleuren ecoline.

Achtergrondinformatie

Rosina Wachtmeister (Wenen, 7 januari 1939) is een Oostenrijkse kunstenares.

Wachtmeister groeide op in Oostenrijk. Op 14-jarige leeftijd emigreerde ze naar Brazilië. Ze specialiseerde zich in collages met verschillende materialen. Nu nog verwerkt ze vaak zilver- en goudfolie in haar tekeningen. In haar werk spelen katten een belangrijke rol. De kat beeldt ze vaak af in combinatie met muziek.Voor haar werk laat ze zich inspireren door de voor haar alledaagse dingen: de zon, haar katten en muziek.