Tekenles De staf van Sinterklaas

Materialen

Stevig wit tekenpapier, gele/witte/zwarte plakkaatverf, kwast, water, geel en rood karton, grijs potlood, schaar, lijm, plakedelstenen (deze komen bij de Action vandaan)

Lesdoel

Overloop van kleuren schilderen 

Collage techniek 

Uitvergroten 

Lesinhoud

Laat voorbeelden zien van de staf van Sinterklaas en een volle maan. Begin met de achtergrond. Leg uit hoe je een overloop van kleuren krijgt door steeds iets meer wit door het geel te mengen. Begin met een felgele grote cirkel. Maak er telkens een kring omheen met iets lichtergeel. Spoel je kwast goed uit en verf om de maan heen een zwarte nachtlucht. Laat drogen. 

Ontwerp op geel karton een mooie stad. Het is lastig om deze groot te tekenen. Laat de kinderen een lijntje trekken hoe hoog de staf moet komen, waar de krul van de staf ophoudt. De krul van de staf is zeker wel een kwart van de hele staf. Als de schets met potlood gelukt is kan er geknipt worden. Zorg voor stevig papier zodat er zonder scheuren geknipt kan worden. Laat ze ook een mijter knippen uit rood en geel papier. Als de achtergrond droog is kunnen staf en mijter worden opgeplakt. Dan versieren met edelstenen. Eventueel kunnen de edelstenen bijvoorbeeld ook met waskrijt worden getekend. Als laatste worden de sneeuwvlokken gestipt met een dun kwastje/steel van kwast/wattenstaafje.